Csodálatos érzés a babának és a mamának!

A babamasszázs évezredes hagyománya Indiából származik. Az ősi kultúrákban anyáról gyermekre szállt a masszázs tudománya. Az édesanyák a világ minden pontján ösztönösen tudják, hogy a babáknak szükségük van az ölelésre, a ringatásra, a szeretetteljes érintésre. Az érintés egész életünk során rendkívüli fontossággal bír, végig kíséri emberi kapcsolatainkat. A szeretet teljes masszázs az egyik legnagyobb ajándék, amelyben a szülőnek és gyermekének része lehet, és az egyik legnagyszerűbb dolog, amit gyermekünk ápolása során tehetünk.

A babamasszázs jótékony hatásai

A csecsemők masszírozásának jótékony hatásait szinte vég nélkül lehetne sorolni: erősíti a szülő-gyermek kötődést, az immunrendszer működését, serkenti a vérkeringést, csökkenti a stresszhormonok felszabadulását. Segíti a testkép kialakulását, saját testrészeinek megismerését, az idegrendszer érését, az érzékszervek fejlődését.

Jó az anyának, jó a babának 

A rendszeresen masszírozott apróságok éjjelenként jobban, mélyebben alszanak, súlygyarapodásuk egyenletesebb, gyorsabb ütemben fejlődnek, és kiegyensúlyozottabbak, mint a velük egykorúak többsége.

A masszázs fokozza az anyánál a tejtermelést. Fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, javítja továbbá az emésztést, hiszen elősegíti a szelek távozását. És végül, de nem utolsósorban felfrissíti vagy megnyugtatja a csecsemőt.

Hány hónapos kortól kezdjük a baba masszázst?

A legideálisabb időszak a masszírozás elkezdésére a másfél-két hónapos kor. Ekkor már nem olyan törékeny a pici, kezdi érdekelni környezete, és már 1-2 órát el tud tölteni alvás nélkül. Ekkor itt az idő, hogy a mindennapi babaápolási teendők közé beillesszük a masszázst. A szakemberek szerint a babamasszázs jótékony hatásai leginkább akkor érvényesülnek, ha valóban minden nap szánunk rá időt. Ez naponta fél-egy órát vehet igénybe, de akár kétszer is megismételhető, például hasfájós babáknál.

Fontos, hogy megteremtsük a masszázshoz a megfelelő körülményeket, hogy a gyermek valóban ellazulhasson. A kellemes hőmérséklet, csendes környezet, akár halk zene mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a baba és a mama is jól érezze magát és a masszírozás egy élvezetes tevékenységgé váljon. A lefekvés előtti állapot általában a legmegfelelőbb időpont. Mindig használjunk olajat! Létezik kifejezetten babamasszázshoz készült olaj, mint például a  feeling Varázs tündér masszázs olaj . Csak természetes összetevőket tartalmaz.  Édesmandula olajjal,  édes kömény, majoranna, és kajeput illóolajokkal készült. Az édesmandula olaj gazdag telítetlen zsírsav és vitamintartalmának köszönhetően kitűnő ápoló tulajdonságokkal rendelkezik. Az édeskömény olaj régóta ismert puffadásgátló, görcsoldó. Jót tesz a fájós babapocaknak. A majoranna lazító és görcsoldó tulajdonságú. A kajeput antiszeptikus, antivirális és fájdalomcsillapító hatású.

De a masszázst végezhetjük simán csak Édesmandula olaj -al is mely kiváló bőrápoló tulajdonságú.

Nem csak az édesanya masszírozhat. Az apuka, a nagymama, a keresztmama is megtapasztalhatja azt érzést, amellyel egy kisbaba testének simogatása és az ő erre adott reakciói, mosolya, nevetése ajándékoznak meg bennünket.

  • Hátmasszázs

A baba hátának masszírozásakor lényeges, hogy mindig csak az izmos, húsos részeket masszírozzuk, a gerincre nem szabad nyomást gyakorolni. Ujjbegyeinkkel körkörös mozdulatokat végezve először a hát egyik majd másik felét masszírozzuk végig, majd a nyaktól egészen a derékig végezzünk simító mozdulatokat.

  • Lábmasszázs

Először teljesen masszírozzuk be az olajat, majd a csípőtől lefelé haladva a hüvelykujjunkkal végezzünk körkörös mozdulatokat. A talp masszírozásánál szintén maradjunk a körkörös mozdulatoknál, majd ujjunkat húzzuk végig a saroktól a lábujjakig. Ugyanezt végezzük el a másik lábon is.

  • Pocakmasszázs

Ezen a területen nagyon óvatosnak kell lennünk. Oszlassuk el az olajat a hason egészen a pelenka vonaláig. Ujjainkat fektessük rá a pocakjára és a köldöktől kifelé haladva végezzünk körkörös mozdulatokat (csak az ujjainkat használjuk). Ez nem csak kellemes érzés a babának, hanem az emésztést is segíti.

Mikor kerüljük a masszázst?

Bizony van olyan időszak is, amikor kifejezetten nem ajánlott a babánkat masszírozni. Ilyen például ha a gyermek lázas beteg, ha valamilyen kiütése van, vagy a védőoltásokat követő 2-3 napon. Ne akkor masszírozzunk, ha a kicsi túlságosan éhes, vagy fáradt. Nagyon fontos, hogy vegyük figyelembe az ő igényeit is, ha éppen nincs kedve hozzá, akkor ne erőltessük rá.

Boldog babázást! 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük